Wyniki konkursu pn. „Smaki ziemi łukowskiej”

28 czerwca 2018 r. Komisja Konkursowa w składzie: przewodniczący Pani Elżbieta Wójcik – kucharz regionalista, Sylwia Romańska-Węzik – Prezes Zarządu LGD „RAZEM”, Agnieszka Nowak – Specjalista ds. projektów i animacji (koordynator lokalny projektu  pt. „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej”), Magdalena Oknińska – Redaktor  naczelny/prowadzący „Wspólnota Łukowska” oraz Teresa Wakulik – sekretarz redakcji „Wspólnota Łukowska” dokonała oceny nadesłanych do Biura LGD „RAZEM” oraz tygodnika „Wspólnota Łukowska” lokalnych/tradycyjnych przepisów na konkurs Smaki ziemi łukowskiej”. Komisja Konkursowa w swoich ocenach poza kryteriami obiektywnymi (zgodność tematyczna) wzięła pod uwagę estetykę oraz oryginalność nadesłanego przepisu.  Wyłonieni zwycięzcy reaktywowali stare, zapomniane przepisy – odświeżyli je, spisali  i opracowali na nowo.

Miło nam poinformować, iż I miejsce zajęła Pani Jadwiga Jóźwik oraz Towarzystwo Przyjaciół Wojcieszkowa, za przepis „Parowańce z mocką” oraz „Barszcz do pierogów nadziewanych soczewicą”. II miejsce zajęła Pani Kazimiera Goławska za przepis „Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty”. III miejsce w konkursie zajął Klub Sportowy BAD BOYS Zastawie za przepis „Młoda kapusta z kaszą jęczmienną” (dawna nazwa „Podczos”).  Laureaci  konkursu otrzymają  nagrodę w postaci trylogii książek kucharskich „Akademia smaku ziemi łukowskiej”, „Akademia smaku ziemi zamojskiej”, „Akademia smaku ziemi włodawskiej i chełmskiej”, wydaną w ramach projektu „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej” oraz torbę juta, finansowaną z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Ponadto Komisja Konkursowa pozostałym osobom biorącym udział w konkursie, tj. Pani Zenobii  Sierpień, za przepis „Chleb autorstwa Zeni Sierpień”, Pani Jadwidze Weremczuk, za przepis  „Schab w cieście chlebowym”, Pani Annie Rosłan, za przepis „Ciastka siekane”, Pani Grażynie Celoch, za przepis „Kapusta Parzybroda” oraz Pani Bogusławie Oknińskej, za przepis „Dynia z zacierkami”, przyznała książkę kucharską pn. „Akademia smaku ziemi łukowskiej”.

Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w konkursie oraz zapraszamy po odbiór nagród do Biura LGD „RAZEM” w dogodnym dla Państwa terminie!