OGŁOSZENIE O NABORZE KANDYDATÓW NA WOLNE STANOWISKO PRACY W BIURZE LGD

Zarząd Lokalnej Grupy Działania „RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI”, z siedzibą w Łukowie przy ulicy Świderskiej 12, ogłasza nabór otwarty na wolne stanowisko pracy

Nazwa stanowiska pracy: specjalista ds. projektów i szkoleń

Miejsce pracy: Siedziba Lokalnej Grupy Działania „RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI” oraz obszar funkcjonowania LGD.

Wymiar czasu pracy: 1 etat

Zatrudnienie: na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony (po okresie próbnym)

Miejsce i termin złożenia dokumentów:

Wymagane dokumenty aplikacyjne z dopiskiem „Nabór na stanowisko SPECJALISTA DS. POJEKTÓW I SZKOLEŃ” należy składać w zamkniętej kopercie osobiście w siedzibie Stowarzyszenia w Łukowie przy ulicy Świderskiej 12 (budynek UG Łuków) lub pocztą w terminie do dnia  6 maja 2019 r. do godz. 15.30. Aplikacje, które wpłyną po wyżej określonym terminie nie będą rozpatrywane (liczy się data wpływu do Biura LGD).

Pełna treść ogłoszenia

Kwestionariusz osobowy

Zakończenie naboru 1/2019

Informujemy, że w dniu 18 kwietnia 2019 zakończyliśmy nabory wniosków o przyznanie pomocy w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” w zakresie operacji, które odpowiadają warunkom przyznania pomocy w ramach:

Rozwój przedsiębiorczości w zakresie turystyki, rekreacji, kultury i przetwórstwa – nabór 1/2019:

Limit dostępnych środków wynosił 717 386,00 zł.

Wpłynęły 3 wnioski na kwotę 716 994,00 zł, co stanowi 99,95 % limitu naboru nr 1/2019.

Walne Zebranie Członków LGD w Woli Gułowskiej

W dniu 11 kwietnia 2019 r. (czwartek) o godz. 13:00 (w drugim terminie)  w Muzeum Czynu Bojowego Kleeberczyków w miejscowości Wola Gułowska odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI”.

W spotkaniu uczestniczyło 54 członków LGD, przewodniczył Marek Czub – Wójt Gminy Stoczek Łukowski, natomiast protokołowała Aneta Mazur – Kierownik referatu administracyjno- inwestycyjnego.

Podczas posiedzenia sprawozdanie finansowe Stowarzyszenia za rok 2018, przedstawiła Główna księgowa – Monika Pieniak. Następnie kolejno sprawozdania odczytali: sprawozdanie z działalności Zarządu w 2018 r. – Prezes Sylwia Romańska-Węzik, sprawozdanie z działalności Komisji Rewizyjnej – Przewodnicząca Komisji Rewizyjnej – Ewa Niebrzegowska oraz sprawozdanie z działalności Rady LGD – Przewodniczący Rafał Sobiech.

Walne Zebranie Członków po zapoznaniu się ze sprawozdaniami i wnioskiem Komisji Rewizyjnej udzieliło zarządowi absolutorium za 2018 r.

Następnie Prezes Sylwia Romańska-Węzik przedstawiła zebranym sprawozdanie z realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju za 2018 r. oraz plany na rok 2019. W okresie od stycznia do grudnia  2018 r. LGD „RAZEM” przeprowadzono 3 nabory wniosków. Łącznie we wszystkich naborach złożono 17 wniosków, na kwotę 2 586 845,43 zł. Do dofinansowania wybrano 13 wniosków na kwotę  1 415 912,00 zł.

W 2019 r. ogłoszone zostaną nabory wniosków o przyznanie pomocy na operacje z zakresu:

  1. Rozwój przedsiębiorczości w zakresie turystyki, rekreacji, kultury i przetwórstwa  (3.1.1) – 717 386,00 tys. zł
  2. Rozwój infrastruktury i usług w zakresie turystyki i rekreacji (3.1.3) – 713 725,82 tys. zł
  3. Rozwój miejsc spotkań i integracji mieszkańców wzmacniających kapitał społeczny (Grant 2.1.1) – 246 227,00 zł
  4. Podejmowanie działalności gospodarczej przyczyniającej się do zaspokojenia potrzeb społeczności lokalnej (1.1.2)
  5. Rozwój istniejących mikro i małych firm z poszanowaniem walorów środowiska naturalnego (1.1.1)

Czytaj dalej Walne Zebranie Członków LGD w Woli Gułowskiej

Przepisy potraw z warsztatów w Stoczku Łukowskim

1. Zupa krem z pieczonej pietruszki z gruszką

Składniki:

4 pietruszki

1 duża gruszka

Około 500 ml słodkiej śmietanki 30%

Około 300 ml białego wytrawnego wina

Kozi ser twarda rolada

4 ząbki czosnku

Lokalny olej rzepakowy

Przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Bagietka na grzanki – pokrojoną na cienkie kromki podpiekamy w piekarniku.

Pesto ziołowe na lokalnym oleju i miodzie

Składniki:

Olej z pestek dyni

Oliwa

Młody szpinak

Świeży koperek

Świeża natka pietruszki

Miód

Sól i pieprz

Sok z cytryny

Obraną i pokrojoną na kawałki pietruszkę skrapiamy lokalnym olejem rzepakowym, przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem. Rozkładamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni Celsjusza i podpiekamy przez około 20-25 minut. W tym czasie obraną gruszkę, pozbawioną gniazd nasiennych i twardych wiązek, kroimy na mniejsze kawałki. 

Podpieczoną pietruszkę gotujemy w wodzie do miękkości, następnie dolewamy białego wina aż odparuje alkohol, po czym przygotowaną wcześniej gruszkę. Połączone składniki w garnku podlewamy śmietanką i zagotowujemy, miksujemy na jednorodną zupę krem, przyprawiamy do smaku.  

Zupę podajemy z grzanką i kozim serem na wierzchu.

Czytaj dalej Przepisy potraw z warsztatów w Stoczku Łukowskim

Warsztaty kulinarne w Stoczku Łukowskim

Kolejny już raz przedstawiciele lokalnych restauratorów oraz producentów spotkali się na warsztatach kulinarnych organizowanych przez LGD „RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI” w ramach projektu „Promocja i Turystyka”. Tym razem uczestnicy pod okiem Pana Kamila Kotarskiego – wyśmienitego kucharza regionalisty – przyrządzili potrawy regionalne inspirowane produktami wytwarzanymi na naszym obszarze:

  • zupa krem z pieczonej pietruszki z gruszką, podana z kozim serem oraz pesto na lokalnym oleju i grzance,
  • pierogi z karpiem z Burca z rydzami z patelni,
  • polędwica z jelenia w sosie jeżynowym z truflowym purée ziemniaczanym, glazurowaną salsefią w lokalnym miodzie gryczanym,
  • kozi sernik z tymiankiem podawany z lokalnym musem malinowym,
  • sałatka z pieczonego buraka z kozim serem, figą i gruszką glazurowaną w lokalnym miodzie lipowym,
  • kulebiak drożdżowy z duszoną kapustą ze śliwkami, podawany z sosem warzywnym.

W spotkaniu w dniu 08.04.2019 r. wzięli udział właściciele/przedstawiciele branży gastronomicznej: Ośrodka Rekreacyjno-Sportowego IZYDORY w Stoczku Łukowskim, F.H.U Barbara Redzik,  Zakładu Aktywności Zawodowej w Stoczku Łukowskim oraz lokalni producenci: Zakład Mięsny „Kożuchówka” s.c. w Kożuchówce, ROSZA Joanna Stateczna (kozi ser), NATURATUR Robert Janowski (oleje), Pasieka Cudny Maksymilian (miody) reprezentujący własną pasiekę w Stoczku Łukowskim. Uczestnikami były również panie z KGW z Huty Dąbrowej, Kisielska, Okrzei, Woli Okrzejskiej. Warsztaty kulinarne były dobrą okazją do poruszenia zagadnienia lokalnych produktów i współpracy.

Projekt współfinansowany jest ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, poddziałanie 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalna grupą działania”. Partnerami projektu są LGD-y z województwa lubelskiego”.

Galeria zdjęć

Konsultacje społeczne związane z dostosowaniem Procedury wyboru i oceny Grantobiorców

W związku z koniecznością dostosowania „Procedury wyboru i oceny Grantobiorców w ramach projektów grantowych wraz z opisem sposobu rozliczania, monitorowania i kontroli” do obowiązujących rozporządzeń, wersji umowy 4z oraz instrukcji do wniosku o płatność na projekt grantowy, poniżej zamieszczamy ww. Procedurę (z opcją śledź zmiany) do konsultacji i wnoszenia ewentualnych uwag. Wszelkie uzasadnione uwagi prosimy wnosić do dnia 15.04.2019 r. wysyłając wiadomość na adres e-mailowy: poczta@lgdrazem.pl (w tytule maila prosimy wpisać Konsultacje – GRANTY – procedura) lub dostarczyć do Biura LGD „RAZEM”, ul. Świderska 12, 21-400 Łuków na formularzu (pobierz formularz zmian).

Zapraszamy także na spotkanie konsultacyjne, które odbędzie się w dniu 11.04.2019 r. o godz. 12.00 w Muzeum Czynu Bojowego Kleeberczyków w Woli Gułowskiej.

Zmiany w Procedurze zostaną zatwierdzone przez Zarząd LGD „RAZEM” po konsultacjach społecznych oraz akceptacji Urzędu Marszałkowskiego i zamieszczone na naszej stronie w zakładce NABORY WNIOSKÓW – ZASADY OTRZYMYWANIA DOTACJI.

Pobierz procedurę grantową z opcją śledź zmiany

Przepisy potraw z warsztatów w Klimkach

Z uwagi na prośby mieszkańców obszaru LGD, poniżej publikujemy przepisy potraw, przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych w Klimkach 28 marca 2019 r.


1. Zupa cebulowa z Goraja

Produkt tradycyjny wpisany na listę produktów tradycyjnych woj. lubelskiego

Składniki:

4 cebule

2 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

1 kg kości wieprzowych na wywar

Przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Grzanki z chleba pszennego

Kości wieprzowe wkładamy na gorącego piekarnika i podpiekamy w temperaturze 220 stopni Celsjusza, do uzyskania właściwego koloru. W tym czasie obieramy kroimy w drobną kostkę wszystkie warzywa, kości po pieczeniu zalewamy zimną wodą i gotujemy na nich wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, przez około godzinę.

Po uzyskaniu gotowego wywaru, przecedzamy przez sito i dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy aż będą całkowicie miękkie.

Chleb pszenny kroimy na drobne grzanki – kostkę, wypiekamy w piekarniku lub na gorącym tłuszczu. 

Ugotowane warzywa miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej zupy krem, całość przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, podajemy z grzankami.

Czytaj dalej Przepisy potraw z warsztatów w Klimkach