Międzynarodowy projekt współpracy pn. „Promocja i Turystyka”
Przepisy potraw z warsztatów w Stoczku Łukowskim
1. Zupa krem z pieczonej pietruszki z gruszką
Składniki:
4 pietruszki
1 duża gruszka
Około 500 ml słodkiej śmietanki 30%
Około 300 ml białego wytrawnego wina
Kozi ser twarda rolada
4 ząbki czosnku
Lokalny olej rzepakowy
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Bagietka na grzanki ? pokrojoną na cienkie kromki podpiekamy w piekarniku.
Pesto ziołowe na lokalnym oleju i miodzie
Składniki:
Olej z pestek dyni
Oliwa
Młody szpinak
Świeży koperek
Świeża natka pietruszki
Miód
Sól i pieprz
Sok z cytryny
Obraną i pokrojoną na kawałki pietruszkę skrapiamy lokalnym olejem rzepakowym, przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem. Rozkładamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni Celsjusza i podpiekamy przez około 20-25 minut. W tym czasie obraną gruszkę, pozbawioną gniazd nasiennych i twardych wiązek, kroimy na mniejsze kawałki.
Podpieczoną pietruszkę gotujemy w wodzie do miękkości, następnie dolewamy białego wina aż odparuje alkohol, po czym przygotowaną wcześniej gruszkę. Połączone składniki w garnku podlewamy śmietanką i zagotowujemy, miksujemy na jednorodną zupę krem, przyprawiamy do smaku.
Zupę podajemy z grzanką i kozim serem na wierzchu.
2. Pierogi z karpiem z Burca z rydzami z patelni
Składniki:
Farsz:
1 kg płaty ? filety z karpia
Lokalny olej rzepakowy do smażenia
Pęczek świeżej natki pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz, imbir
Kasza manna na zaciągnięcie farszu
Ciasto na pierogi:
500 g mąki
Około 500 ml letniej wody
1 jajko
olej
Filety z karpia nacinamy nożem aż do skóry na całej długości i szerokości, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy na patelni z obu stron. Następnie ostudzone kawałki ryby mielimy w maszynce do mielenie dwukrotnie. Zmielony farsz przyprawiamy do smaku posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i imbirem.
Wyrabiamy farsz, podsypujemy delikatnie kaszą manną.
Ze składników wyrabiamy ciasto na pierogi, lepimy pierogi i gotujemy na osolonym wrzątku. Ugotowane pierogi przed podaniem obsmażamy, podajemy z rydzami z patelni i masełkiem.
3. Polędwica z jelenia w sosie jeżynowym z truflowym puree ziemniaczanym, glazurowaną salsefią w lokalnym miodzie
Składniki:
1 kg polędwicy z jelenia bez kości
Ziemniaki
Jeżyny mrożone lub w zalewie
Oliwa truflowa
Lokalny olej słonecznikowy lub rzepakowy
Salsefia (skorzonera)
Sok z cytryny
Lokalny miód najlepiej gryczany
Butelka czerwonego wina wytrawnego
? kostki masła
Śmietanka 30 %
2 łyżki mąki
Świeży rozmaryn
Przyprawy: sól, pieprz, jałowiec, papryka
Oczyszczoną z powięzi polędwicę marynujemy w przyprawach z dodatkiem świeżego rozmarynu i lokalnego oleju, mięso nacieramy i odstawiamy na około 20 minut.
Salsefię należy dokładnie umyć z ziemi, szybko obrać i włożyć do zimnej wody zakwaszonej sokiem z cytryny ( salsefia bardzo szybko ciemnieje). Następnie blanszujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu i hartujemy najlepiej w wodzie z lodem.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, gdy są miękkie rozgniatamy na jednorodne puree, podlewamy wcześniej zagotowaną (zredukowaną) śmietaną i oliwą. Całość wyrabiamy na gładkie puree.
Przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i masła, zamykając pory mięsa z każdej strony, podlewamy czerwonym winem i odstawiamy z ognia tak by mięso odpoczęło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160-170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 15 minut aż wnętrze polędwicy uzyska 65 stopni Celsjusza.
W rondelku karmelizujemy miód, dodajemy jeżyny, czerwone wino i całość dusimy do uzyskania sosu, który przecieramy przez sito. Sos zaciągamy zimnym masłem z mąką.
4. Kozi sernik z tymiankiem podawany z lokalnym musem malinowym
Składniki:
500 g koziego sera naturalnego
4 jajka
80 ml mleka
100 g cukru pudru
50 g mąki pszennej
Tymianek do smaku
Lokalny mus malinowy
Świeże maliny
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy partiami kozi ser, mleko i mąką, na koniec tymianek. Foremkę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę serową, całość przykrywamy z wierzchu folią aluminiową. Foremkę wstawiamy do kąpieli wodnej, do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 90 minut, aż brzegi ciasta zaczną odchodzić od foremki.
Patyczkiem sprawdzamy czy sernik jest upieczony w środku, wyjmujemy, ostudzamy.
5. Sałatka z pieczonego buraka z kozim serem, figą i gruszką glazurowaną w lokalnym miodzie lipowym
Składniki:
4 upieczone buraki
Rolada z koziego sera
Gruszka
Figa świeża lub suszona
Rukola
Sos balsamico
Lokalny olej z pestek dyni
Prażone orzechy nerkowca
Sok z cytryny
Przyprawy: sól, pieprz
Upieczone buraki kroimy na cienkie plastry, gruszkę dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i twarde kłącza, kroimy na cienkie plastry na krajalnicy lub ścieramy na mandolinie do warzyw, tak by powstały cienkie i długie plastry.
Gruszkę smarujemy delikatnie rozpuszczonym miodem i karmelizujemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach około 10 minut aż uzyska karmelowy kolor.
Figę dzielimy na ćwiartki, opłukaną rukola skrapiamy olejem z pestek dyni, sokiem z cytryny i delikatnie przyprawiamy do smaku.
Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni.
6. Kulebiak drożdżowy z kapustą i śliwkami podany na sosie warzywnym
Składniki:
Ciasto na kulebiak:
500 g mąki
1 płaska łyżeczka drożdży instant
1 jajko
20 g soli
Letnia woda
40 g cukru
75 g rozpuszczonego masła
Ziarna czarnuszki
1 żółtko
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
100 g suszonych śliwek
Pęczek koperku
2 cebule
Lokalny olej słonecznikowy
1 łyżka lokalnego miodu
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
Sos warzywny:
1 marchewka
1 pietruszka
Mały słoik suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
Lokalny olej
Przyprawy: Sól, pieprz, papryka
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy, drożdże mieszamy z letnią wodą i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aby dojrzał. Na stolnicy wyrabiamy ciasto, do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, na końcu wlewamy masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodziło od dłoni, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem.
W tym czasie opłukaną kapustę kroimy nożem, dusimy w garnku podlewając wodą. Obraną cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i śliwkami, całość przyprawiamy do smaku, ostudzamy. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz, zwijamy w roladę (ślimaka). Wkładamy do blaszki, z wierzchu smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Obrane i pokrojone na cząstki warzywa obsmażamy i dusimy z suszonymi pomidorami, całość miksujemy blenderem na jednorodny sos, przyprawiamy do smaku.
Przepisy 2 – wersja do druku >>>
Warsztaty kulinarne w Stoczku Łukowskim
Kolejny już raz przedstawiciele lokalnych restauratorów oraz producentów spotkali się na warsztatach kulinarnych organizowanych przez LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? w ramach projektu ?Promocja i Turystyka?. Tym razem uczestnicy pod okiem Pana Kamila Kotarskiego – wyśmienitego kucharza regionalisty – przyrządzili potrawy regionalne inspirowane produktami wytwarzanymi na naszym obszarze:
- zupa krem z pieczonej pietruszki z gruszką, podana z kozim serem oraz pesto na lokalnym oleju i grzance,
- pierogi z karpiem z Burca z rydzami z patelni,
- polędwica z jelenia w sosie jeżynowym z truflowym purée ziemniaczanym, glazurowaną salsefią w lokalnym miodzie gryczanym,
- kozi sernik z tymiankiem podawany z lokalnym musem malinowym,
- sałatka z pieczonego buraka z kozim serem, figą i gruszką glazurowaną w lokalnym miodzie lipowym,
- kulebiak drożdżowy z duszoną kapustą ze śliwkami, podawany z sosem warzywnym.
W spotkaniu w dniu 08.04.2019 r. wzięli udział właściciele/przedstawiciele branży gastronomicznej: Ośrodka Rekreacyjno-Sportowego IZYDORY w Stoczku Łukowskim, F.H.U Barbara Redzik, Zakładu Aktywności Zawodowej w Stoczku Łukowskim oraz lokalni producenci: Zakład Mięsny ?Kożuchówka? s.c. w Kożuchówce, ROSZA Joanna Stateczna (kozi ser), NATURATUR Robert Janowski (oleje), Pasieka Cudny Maksymilian (miody) reprezentujący własną pasiekę w Stoczku Łukowskim. Uczestnikami były również panie z KGW z Huty Dąbrowej, Kisielska, Okrzei, Woli Okrzejskiej. Warsztaty kulinarne były dobrą okazją do poruszenia zagadnienia lokalnych produktów i współpracy.
Projekt współfinansowany jest ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, poddziałanie 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalna grupą działania?. Partnerami projektu są LGD-y z województwa lubelskiego?.
Przepisy potraw z warsztatów w Klimkach
Z uwagi na prośby mieszkańców obszaru LGD, poniżej publikujemy przepisy potraw, przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych w Klimkach 28 marca 2019 r.
Produkt tradycyjny wpisany na listę produktów tradycyjnych woj. lubelskiego
Składniki:
4 cebule
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 kg kości wieprzowych na wywar
Przyprawy: sól, pieprz ziołowy
Grzanki z chleba pszennego
Kości wieprzowe wkładamy na gorącego piekarnika i podpiekamy w temperaturze 220 stopni Celsjusza, do uzyskania właściwego koloru. W tym czasie obieramy kroimy w drobną kostkę wszystkie warzywa, kości po pieczeniu zalewamy zimną wodą i gotujemy na nich wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, przez około godzinę.
Po uzyskaniu gotowego wywaru, przecedzamy przez sito i dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy aż będą całkowicie miękkie.
Chleb pszenny kroimy na drobne grzanki – kostkę, wypiekamy w piekarniku lub na gorącym tłuszczu.
Ugotowane warzywa miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej zupy krem, całość przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, podajemy z grzankami.
2. Smażony karp z Burca z duszoną soczewicą z warzywami, sałatką z jabłka i fenkuła
Składniki:
800 g płata ? filetu z karpia
200 g soczewicy zielonej
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler
1 puszka pomidorów skrojonych w kostkę
Olej do smażenia
1 jabłko
1 fenkuł
1 cytryna
Miód
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
Pesto ziołowe na lokalnym oleju i miodzie
Składniki:
Olej
Oliwa
Młody szpinak
Świeży koperek
Świeża natka pietruszki
Miód
Sól i pieprz
Opłukane zioła kroimy nożem na drobne kawałki, do wąskiego kielicha wlewamy olej i oliwę oraz miód. Dodajemy stopniowo zioła i miksujemy blenderem do uzyskania płynnej, ziołowej emulsji. Przyprawiamy do smaku.
Filety z karpia oczyszczamy z łusek, odcinamy nożem brzuszki oraz ości brzuszne jeśli pozostały. Mięso nacinamy nożem, aż do skóry tworząc rowki na całej długości fileta, skrapiamy olejem, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, odstawiamy na kilka minut.
Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i podsmażamy. Wsypujemy soczewicę i całość podlewamy zimną wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, uzupełniając wodę. Gdy wszystkiego składniki są miękkie przyprawiamy pomidorami, solą, pieprzem i oregano.
Zamarynowanego karpia smażymy na gorącym oleju z obu stron, zaczynając od skóry.
Umytego fenkuła i jabłko kroimy lub ścieramy na bardzo cienkie plastry, marynujemy w oliwie z dodatkiem niewielkiej ilości miodu i soku z cytryny.
3. Policzki wołowe z kluseczkami półfrancuskimi
Składniki:
1 kg policzków wołowych
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler
Czosnek
Wytrawne czerwone wino
Olej
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Kluseczki półfrancuskie :
300 g mąki
3 jaja
30 g masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miękkiego masła dodawać po jednym- jaja, osolić, mąkę, tyle wody lub mleka, aby ciasto dało się łatwo nabierać łyżką. Ciasto wyrabiać starannie na gładkie i napowietrzone, na koniec dodać proszku do pieczenia.
Kłaść łyżką na osolony wrzątek, podłużne i nie zbyt grube kluski. Gotować aż do wypłynięcia 2-3 minuty.
Policzki wołowe zamarynować w oleju i przyprawach, obsmażamy na gorącym oleju z obu stron. Warzywa kroimy na cząstki i też podsmażamy na patelni po smażeniu policzków. Składniki łączymy, podlewamy część wodą, resztę do przykrycia winem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza do miękkości lub w garnku pod przykryciem.
4. Sałatka z kaszą gryczaną i kozim serem
Składniki:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
Kozi ser ? twarda rolada
Suszona żurawina
Młody szpinak
Mix świeżych sałat
Oliwki
Kapary
Pomidorki koktajlowe
Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Pesto ziołowe na lokalnym oleju i miodzie
Składniki:
Olej
Oliwa
Młody szpinak
Świeży koperek
Świeża natka pietruszki
Miód
Sól i pieprz
Opłukane zioła kroimy nożem na drobne kawałki, do wąskiego kielicha wlewamy olej i oliwę oraz miód. Dodajemy stopniowo zioła i miksujemy blenderem do uzyskania płynnej, ziołowej emulsji. Przyprawiamy do smaku.
Opłukany szpinak i mix sałat skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku. Ostudzoną sypką kaszę przyprawiamy pesto, dodajemy oliwki, kapary, żurawinę całość mieszamy.
Kaszę wykładamy w misce, następnie sałaty, pomidorki i plastry koziego sera. Całość wykańczamy pesto.
5. Udko z gęsi confit z prażonym pęczakiem i kapustą czerwoną z żurawiną
Składniki:
4 udka z gęsi
200 g kaszy grubej pęczak
Czerwona kapusta
Żurawina w słoiku lub mrożona
Czerwona cebula
Olej lub gęsi smalec
Masło
Czosnek
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cukier, miód
Udka z gęsi przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem. Układamy w głębokiej blasze lub naczyniu żaroodpornym, zalewamy tłuszczem aż do przykrycia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i konfiturujemy w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 2 ? 2,5 godziny.
Suchą kaszę pęczak rozsypujemy na blasze i wkładamy do gorącego piekarnika ? 200 stopni, prażymy do uzyskania lekko brązowego koloru.
Uprażony pęczak dusimy w garnku pod przykryciem do miękkości, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Pokrojoną cebulę w kostkę szklimy w garnku na oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę, całość podsmażamy, następnie dusimy podlewając wodą. Gdy kapusta jest już miękka, dodajemy żurawiny i całość przyprawiamy do smaku.
6. Miodownik z musem malinowym i czekoladą
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
? szklanki miodu
2 łyżeczki kakao
6 jaj
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 kostka rozpuszczonego letniego masła
Płynna czekolada:
1 tabliczka czekolady
Mleko
W rondelku lub na patelni podgrzewamy mleko, następnie dodajemy roztartej czekolady, energicznie łączymy składniki do uzyskania gładkiej sosu czekoladowego. Polewamy nim upieczone ciasto.
Oddzielamy żółtka od białek, ucieramy razem z cukrem. Dodajemy mąkę, miód, kakao i wlewamy wolnym strumieniem masło, na koniec sodę oczyszczoną i ubitą na sztywno pianę z białek. Składniki dokładnie mieszamy, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
Warsztaty kulinarne w Klimkach
Przedstawiciele lokalnych restauratorów oraz producentów spotkali się na warsztatach kulinarnych organizowanych przez LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? w ramach projektu ?Promocja i Turystyka?.
Uczestnicy pod okiem wyśmienitego kucharza regionalisty Pana Kamila Kotarskiego przyrządzili potrawy inspirowane produktami wytwarzanymi na naszym obszarze:
- zupa cebulowa z Goraja ? zupa wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego (należy do kanonu 7 najlepszych zup województwa lubelskiego)
- smażony karp z burca z duszoną soczewicą z warzywami oraz sałatką z jabłka i fenkuła
- policzki wołowe z rasy Limousine z kluseczkami półfrancuskimi
- sałatka z kaszą gryczaną i kozim serem
- udko z gęsi confit z prażonym pęczakiem i kapustą czerwoną z żurawiną
- miodownik z musem malinowym i czekoladą.
Celem spotkania było kultywowanie tradycyjnej kuchni regionalnej z wykorzystaniem dziedzictwa Ziemi Łukowskiej. Ponadto – wyjątkowa okazja promocji marki zarówno lokalnych restauratorów, jak producentów, a także doskonały moment do poruszenia zagadnienia lokalnej współpracy producentów i restauratorów. W spotkaniu zorganizowanym w dniu 28.03.2019 r. wzięli udział szefowie kuchni oraz właściciele: Parisel Palace Centrum Konferencyjno-Wypoczynkowym w Klimkach, Miód Lawenda w Biardach, Centrum Mięsno-Restauracyjne Wierzejki w Łukowie oraz lokalni producenci: Olejarnia pod Jatą, p. Wiesław Kądziołka reprezentujący własną pasiekę w Sarnowie oraz Stowarzyszenie Pszczelarzy z Łukowa, Agrotop (smalec), gospodarstwo sadownicze Tomasz Wiewiórka (mus malinowy), Gospodarstwo Rybackie Burzec (karp). Intencją projektu jest również wprowadzenie zaprezentowanych podczas warsztatów potraw do menu obiektów gastronomicznych na terenie LGD ?RAZEM?.
Projekt współfinansowany jest ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, poddziałanie 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalna grupą działania?. Partnerami projektu są LGD-y z województwa lubelskiego?.
Warsztaty kulinarne
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? zaprasza mieszkańców gmin obszaru LGD ?RAZEM? oraz m. Stoczek Łukowski na bezpłatne warsztaty kulinarne. Szczególnie zapraszamy osoby prowadzące działalność w branży gastronomicznej, zainteresowane wytwarzaniem, wprowadzaniem na rynek oraz promocją kulinarnych produktów tradycyjnych oraz lokalnych.
Warsztaty kulinarne odbędą się w ramach międzynarodowego projektu współpracy pn. ?Promocja i Turystyka?, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania w ramach działania ?Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER? objętego PROW 2014-2020.
Uwaga! W sytuacji rezygnacji z warsztatów ? rezygnujący ma obowiązek poinformowania o tym Organizatora najpóźniej 2 dni przed terminem rozpoczęcia warsztatów.
Serdecznie zapraszamy!
Do pobrania (dokumenty dla Uczestników warsztatów):
1. Regulamin udziału w projekcie PiT
2. Formularz zgłoszeniowy – warsztaty kulinarne LGD „RAZEM”
Projekt współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej?
Książka kucharska „Akademia smaku ziemi łukowskiej”
W smakach ziemi łukowskiej można się zakochać… Efektem kulminacyjnym projektu współpracy jest książka kucharska w wersji papierowej oraz elektronicznej – do pobrania w formacie PDF.
Książka kucharska „Akademia smaku ziemi włodawskiej i chełmskiej” – PDF
Wyjazd studyjny w zakresie ?DOBRYCH PRAKTYK? w ramach projektu współpracy
Jednym z zadań zrealizowanych w ramach projektu współpracy przez LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? był zorganizowany w dniu 23.11.2017 r. wyjazd studyjny w zakresie ?DOBRYCH PRAKTYK?, będący uzupełnieniem szkolenia z zakresu komercjalizacji produktu lokalnego/zakładania działalności odpłatnej i/lub gospodarczej.
Działanie to miało na celu zaktywizowanie uczestniczek wyjazdu, uświadomienie im, że na bazie własnych doświadczeń, zasobów i umiejętności mogą założyć własną działalność gospodarczą, uniezależnić się, stworzyć miejsce pracy oraz spełnić się zawodowo.
W zakresie wizyty studyjnej w ramach ?DOBRYCH PRAKTYK? przeprowadzona została prelekcja w dworku Kossaków w Kośminie (Izba Produktu Lokalnego), a także wizyta w czterech obiektach tj. mikrofirmach przetwórniach (?Manufaktura Różana?, ?Moje Owoce?, ?Skarby Natury?) oraz rękodzieło ?Siedlisko Małgorzaty? wraz z degustacją.
Dziękujemy organizatorom za wymianę doświadczeń oraz wspaniałą atmosferę!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wyjazdu w ramach ?DOBRYCH PRAKTYK? zrealizowanego w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Konkurs na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy
W dniu 16.11.2017 r. 10 pań z obszaru LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? wzięło udział we wspólnych warsztatach kulinarnych w Wolicy Śniatyckiej zorganizowanych przez partnera projektu współpracy LGD ?Ziemia Zamojska?. W warsztatach uczestniczyły także przedstawicielki KGW i innych organizacji z obszaru LGD ?Ziemia Zamojska? oraz Stowarzyszenia ?Poleska Dolina Bugu?. Uczestniczki warsztatów przygotowały potrawy pod okiem kucharza Pana Adama Kota – zupę krem z dyni i marchwi, kaczkę z kapustą zasmażaną w czerwonym winie oraz z pure z zielonego groszku, gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, udka faszerowane boczkiem i pieczarkami oraz polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu.
Dziękujemy organizatorom ze ciepłe przyjęcie!
Podczas warsztatów rozstrzygnięto II etap konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy. Niezmiernie miło jest nam poinformować, że zastawski kwas oraz piróg marchwiowo ? jaglany, ugotowany przez Panie: Katarzynę Gryczka, Ewę Wardak oraz Marzenę Walo – członkinie Klubu Bad Boys z Zastawia ? tak bardzo smakował komisji konkursowej, że został nagrodzony III miejscem spośród 6 zgłoszonych do konkursu potraw. Laureatki zachęcone tym sukcesem chcą wykorzystać przepis przygotowywany z dziada pradziada w domowym zaciszu i zarejestrować jego recepturę, jako produkt regionalny! Serdecznie gratulujemy!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z konkursu na najsmaczniejszą potrawę w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Szkolenie z zakresu komercjalizacji produktu lokalnego/zakładania działalności odpłatnej i/lub gospodarczej w ramach projektu współpracy
W dniu 13.11.2017 r. w Centrum Kultury i Integracji Społecznej w Krzywdzie LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła szkolenie z zakresu komercjalizacji produktu lokalnego/zakładania działalności odpłatnej i/lub gospodarczej dla 40 uczestniczek warsztatów kulinarnych w ramach projektu współpracy ?ASZZWiŁ?. Uczestniczkami warsztatów były panie z gminy Stanin, Serokomla, Łuków, Stoczek Łukowski, Krzywda, Wola Mysłowska oraz Wojcieszków.
Dziękujemy uczestniczkom szkolenia za kreatywność oraz zaangażowanie!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji ze szkolenia z zakresu komercjalizacji produktu lokalnego/zakładania działalności odpłatnej i/lub gospodarczej zrealizowanego w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warsztaty kulinarne kuchni lokalnej w Świderkach – 10.11.2017 r.
W dniu 10.11.2017 r. w Ochotniczej Straży Pożarnej w Świderkach LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z gminy Wojcieszków.
Spośród wszystkich złożonych do biura LGD ?RAZEM? formularzy, kucharz regionalista Pani Elżbieta Wójcik wybrała 5, które przygotowano na warsztatach:
- pieczony królik (Mariola Piekarska)
- wołowina po wojcieszkowsku (Jadwiga Jóźwik)
- ciasto z dynią (Lidia Osiak)
- śledzie po staropolsku (Anna Górka)
- karp wędzony (Monika Leszczak)
Dziękujemy uczestniczkom warsztatów za zaangażowanie oraz przygotowanie pysznych lokalnych potraw!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów zrealizowanych w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki I etapu konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy ?ASZZWiŁ?
W ramach konkursu na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? do Biura LGD ?Ziemia Zamojska? wpłynęło 12 zgłoszeń (z obszaru funkcjonowania LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? wpłynęło 1 zgłoszenie, z obszaru LGD ?Poleska dolina Bugu? 5 zgłoszeń, z obszaru LGD ?Ziemia Zamojska? 6 zgłoszeń). Komisja oceniła nadesłane zgłoszenia pod względem formalnym i wybrała 6 najciekawszych.
Biorąc pod uwagę zaangażowanie, pomysłowość oraz zgodność z tematyką konkursu Komisja zadecydowała o zakwalifikowaniu do II etapu konkursu, zgodnie z zapisami regulaminu, następujące organizacje:
- Koło Gospodyń Wiejskich Dub
- Koło Gospodyń Wiejskich Wolica Śniatycka
- Koło Gospodyń Wiejskich Korolówka Osada
- Klub Sportowy BAD BOYS Zastawie
- Koło Gospodyń Wiejskich Grabowiec Góra
- Koło Kobiet Aktywnych Skierbieszów
II etap konkursu odbędzie się w świetlicy wiejskiej w Wolicy Śniatyckiej 16 listopada 2017 roku. O zakwalifikowaniu się do drugiego etapu konkursu organizacje zostaną poinformowane telefonicznie przez Biuro LGD ?Ziemia Zamojska?.
Warsztaty kulinarne kuchni lokalnej w Wandowie – 06.11.2017 r.
W dniu 06.11.2017 r. w Świetlicy Wiejskiej w Wandowie LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z gminy Wola Mysłowska.
Spośród wszystkich złożonych do biura LGD ?RAZEM? formularzy, kucharz regionalista Pani Elżbieta Wójcik wybrała 5, które przygotowano na warsztatach:
- żurek z kurkami (Ewa Czajka)
- cebularz z makiem (Jolanta Czajka)
- karp duszony kapuście kiszonej (Marta Wydra)
- pulpety z kaszą pęczak i marchewką w sosie grzybowym (Aneta Olek)
- drożdżowa gwiazda z czekoladą (Ilona Władzińska)
Dziękujemy uczestniczkom warsztatów za zaangażowanie oraz przygotowanie pysznych lokalnych potraw!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów zrealizowanych w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warsztaty kulinarne kuchni lokalnej w Gręzówce – 27.10.2017 r.
W dniu 27.10.2017 r. w Świetlicy Wiejskiej w Gręzówce LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z gminy Łuków.
Spośród wszystkich złożonych do biura LGD ?RAZEM? formularzy, kucharz regionalista Pani Elżbieta Wójcik wybrała 6, które przygotowano na warsztatach:
- tort jajeczny (Jadwiga Moskwiak)
- barszcz Wielkanocny (Maria Dołęga)
- ryba z warzywami (Małgorzata Rybka ? Zakrzewska)
- pączuszki ? jagodzianki (Teresa Chruściel)
- grzybki maślane ? ciastka dekoracyjne (Teresa Chruściel)
- schab pieczony w ziołach (Katarzyna Bednarczyk)
Dziękujemy uczestniczkom warsztatów za zaangażowanie oraz przygotowanie pysznych lokalnych potraw!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów zrealizowanych w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warsztaty kulinarne kuchni lokalnej we Fiukówce – 23.10.2017 r.
W dniu 23.10.2017 r. w Świetlicy Wiejskiej w Fiukówce LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z gminy Krzywda.
Spośród wszystkich złożonych do biura LGD ?RAZEM? formularzy, kucharz regionalista Pani Elżbieta Wójcik wybrała 6, które przygotowano na warsztatach:
- barszcz grzybowy z prawdziwków (Maria Kot)
- ciasto ze skwarkami przez maszynkę (Joanna Kot)
- gęś po dworsku (Renata Kurek)
- kotlety z płatków owsianych (Irena Basy)
- ciasto drożdżowe z owocami (Beata Firus)
- sos z gąsek oraz sos z opieńków (Jolanta Baran)
Dziękujemy uczestniczkom warsztatów za zaangażowanie oraz przygotowanie pysznych lokalnych potraw!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów zrealizowanych w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warsztaty kulinarne kuchni lokalnej w Serokomli – 16.10.2017 r.
W dniu 16.10.2017 r. w Stowarzyszeniu Mieszkańców Gminy Serokomla w Serokomli LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z gminy Serokomla.
Spośród wszystkich złożonych do biura LGD ?RAZEM? formularzy, kucharz regionalista Pani Elżbieta Wójcik wybrała 5, które przygotowano na warsztatach:
- mięso w słoikach (Anna Abramczuk)
- placek borówkowy (Zofia Sępoch)
- obwarzanki z serem (Zofia Ochnik)
- golonka pieczona w kapuście (Ewa Czyżak)
- pieczeń staropolska w chlebie (Danuta Jasińska)
Dziękujemy uczestniczkom warsztatów za zaangażowanie oraz przygotowanie pysznych lokalnych potraw!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów zrealizowanych w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Konkurs na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy
Kolejnym zadaniem realizowanym w ramach projektu współpracy jest konkurs na najsmaczniejszą potrawę. Zadanie to realizowane jest przez partnera projektu współpracy Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania ?Ziemia Zamojska?.
Zachęcamy do zapoznania się z regulaminem.
Konkurs jest adresowany do uczestniczek warsztatów kulinarnych organizowanych w ramach projektu współpracy ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? z obszaru LGD ?Ziemia Zamojska?, Stowarzyszeni ?Poleska Dolina Bugu? oraz LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI?.
Poprawnie wypełnione zgłoszenie konkursowe (załącznik nr 1 Regulaminu) wraz z przepisem na potrawę, należy dostarczyć do 03 listopada 2017 r., drogą mailową na adres poleskadolinabugu@poczta.fm, faxem na nr 82 5717090 lub osobiście w siedzibie biura LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI?, ul. Świderska 12, 21-400 Łuków.
Konkurs na najsmaczniejszą potrawę jest realizowany w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Warsztaty kulinarne kuchni lokalnej w Trzebieszowie – 11.10.2017 r.
W dniu 11.10.2017 r. w sali Stowarzyszenia Aktywnych Trzeciak w Trzebieszowie LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z gminy Trzebieszów.
Spośród wszystkich złożonych do biura LGD ?RAZEM? formularzy, kucharz regionalista Pani Elżbieta Wójcik wybrała 6, które przygotowano na warsztatach:
- kutia z fasolą (Elżbieta Łukowska)
- barszcz szary (Krystyna Foryszewska)
- pasztet z cukinii (Teresa Kalińska)
- zupa marchwiowa z fasolą (Barbara Mościcka)
- marchwiak (Elżbieta Domańska)
- pierogi parowane z ziemniakami i kaszą gryczaną (Elżbieta Sikora)
Dziękujemy uczestniczkom warsztatów za zaangażowanie oraz przygotowanie pysznych lokalnych potraw!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów zrealizowanych w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warsztaty kulinarne kuchni lokalnej w Starych Kobiałkach – 09.10.2017 r.
W dniu 09.10.2017 r. w Gminnej Bibliotece Publicznej w Starych Kobiałkach LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z gminy Stoczek Łukowski.
Spośród wszystkich złożonych do biura LGD ?RAZEM? formularzy, kucharz regionalista Pani Elżbieta Wójcik wybrała 6, które przygotowano na warsztatach:
- danie przodków ? schab lub słonina łososiowa z surówką z kapusty białej (Hanna Drosio)
- gołąbki ziemniaczane (Anna Kania)
- żurek zakwaszany ogórkami kiszonymi (Danuta Janczak)
- dzika kaczka (Zofia Rosa)
- chłopski garnek (Agnieszka Gajowniczek)
- pyzy nadziewane z fasolą (Krystyna Urbanek)
Dziękujemy uczestniczkom warsztatów za zaangażowanie oraz przygotowanie pysznych lokalnych potraw!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów zrealizowanych w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warsztaty kulinarne kuchni lokalnej w Woli Gułowskiej – 04.10.2017 r.
W dniu 04.10.2017 r. w Domu Kultury Pomnik Czynu Bojowego Kleeberczyków w Woli Gułowskiej LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z gminy Adamów.
Spośród wszystkich złożonych do biura LGD ?RAZEM? formularzy, kucharz regionalista Pani Elżbieta Wójcik wybrała 6, które przygotowano na warsztatach:
- parowańce z musem malinowym (Ewelina Józwik)
- kapłon – dziadowska zupa (Aleksandra Kozłowska)
- barszcz z kiszonej kapusty po partyzancku (Joanna Bancerz)
- łoboda (Edwarda Walaszek)
- pierogi z soczewicy i kaszy gryczanej (Czesława Skwarek)
- babka ziemniaczana (Jolanta Ręcłanowicz)
Dziękujemy uczestniczkom warsztatów za zaangażowanie oraz przygotowanie pysznych lokalnych potraw!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów zrealizowanych w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warsztaty kulinarne kuchni lokalnej w Zastawiu – 29.09.2017 r.
W dniu 29.09.2017 r. w sali Publicznej Szkoły Podstawowej w Zastawiu LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z gminy Stanin.
Spośród wszystkich złożonych do biura LGD ?RAZEM? formularzy, kucharz regionalista Pani Elżbieta Wójcik wybrała 5, które przygotowano na warsztatach:
- dyniowe pyziolki (Ewa Wardak)
- zastawski kwas (Ewa Wardak)
- zrazy zwijane z kaszą (Ewa Kachniarz)
- piróg marchwiowo ? jaglany (Marzena Walo)
- pasztet z grzybami (Iwona Bednarczyk)
Dziękujemy uczestniczkom warsztatów za zaangażowanie oraz przygotowanie pysznych lokalnych potraw!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów zrealizowanych w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warsztaty kulinarne kuchni lokalnej w Stoczku Łukowskim – 25.09.2017 r.
W dniu 25.09.2017 r. w Zespole Oświatowym w Stoczku Łukowskim LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? przeprowadziła warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z Miasta Stoczek Łukowski.
Spośród wszystkich złożonych do biura LGD ?RAZEM? formularzy, kucharz regionalista Pani Elżbieta Wójcik wybrała 5, które przygotowano na warsztatach:
- racuchy drożdżowe z jabłkami, konfit śliwkowy (Hanna Gurzyńska)
- chutney ze śliwek (przepis regionalny)
- zupa wiśniowa z kluseczkami kładzionymi (Marianna Jaśkiewicz)
- piróg z kapustą i jajkiem (Krystyna Romańska)
- forszmak lubelski (przepis regionalny)
Dziękujemy uczestniczkom warsztatów za zaangażowanie oraz przygotowanie pysznych lokalnych potraw!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów zrealizowanych w ramach projektu współpracy pn. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania? objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Do pobrania (dokumenty dla Uczestników projektu współpracy):
1. Regulamin udziału w projekcie
2. Formularz zgłoszeniowy – warsztaty kulinarne LGD „RAZEM”
4. Regulamin konkursu na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy i formularz zgłoszeniowy