Relacja z warsztatów „DZIKA KUCHNIA”

18 i 19 maja 2021 r. LGD ?RAZEM? zorganizowało warsztaty ?DZIKA KUCHNIA?, których celem była nauka rozpoznawania dzikich roślin jadalnych rosnących wokół naszego miejsca zamieszkania oraz przybliżenie ich właściwości, przywrócenie kuchni naszych przodków na nasze stoły.

Warsztaty prowadziła Pani Justyna Pargieła ? zielarz, fitoterapeuta, ziołoznawca, naturopata, towaroznawca zielarski, kosmetyków i żywności funkcjonalnej

Rozpoczęliśmy zajęcia spacerem, podczas którego okazało się, że na naszych rodzimych łąkach jest wiele dzikich roślin jadalnych, które nauczyliśmy się rozpoznawać.

Pierwszego dnia spotkaliśmy się w zabytkowym parku gminy Krzywda. Pan Krzysztof Warda ? Wójt Gminy Krzywda bardzo aktywnie uczestniczył w tej części zajęć. Część praktyczna została zorganizowana w świetlicy wiejskiej w Radoryżu Smolanym.

Drugi dzień został zorganizowany w Gminie Stoczek Łukowski w GBP w Starych Kobiałach, gdzie gościła nas Pani Iwona Brodzik ? Dyrektor GBP. Dzikie rośliny jadalne zbieraliśmy w dolinie rzeki Świder w Nowym Jamielniku.

Po spacerze Pani Justyna omówiła właściwości zdrowotne zebranych roślin. Przypomniała, że rodzime rośliny z naszych łąk i lasów przez wieki stanowiły pożywienie naszych przodków i zachęcała aby na talerzach zagościły nowe produkty lub do standardowo przygotowywanych potraw dodawać po kilka listów z lokalnych roślin.

Wzbogaceni o cenną wiedzę wspólnie przygotowaliśmy:

  • gołąbki z liści dzikiego chmielu (farsz z kaszy jaglanej, ostrożenia warzywnego, pokrzywy i bluszczyka kurdybanka)
  • kąski pokrzywowe (z namoczonej białej kaszy gryczanej zmiksowanej z pokrzywą)
  • pesto z podagrycznika, bluszczyka kurdybanka i pokrzywy
  • pączki mniszka, liście pokrzywy i babki smażone w cieście z mąki z ciecierzycy
  • frytki z korzenia wiesiołka
  • łodygi rdestu na słodko, wcześniej smażone na maśle
  • sałatkę z lipy z olejem z lnianki i omlet z chwastami, obie potrawy oprószone kwiatami mniszka
  • kiszonkę z podagrycznika i kapusty pekińskiej (aby była delikatniejsza), sól ziołową, ocet z podagrycznika oraz herbatkę oksydowaną z liści rdestu, które uczestnicy zabrali do domu.

Mamy nadzieję, że propozycje dań podane przez Panią Justynę przekonały uczestników i rozszerzą oni swoje dotychczasowe menu.

Dziękujemy również KGW Radoryż Smolany oraz KGW Guzówka za przygotowanie słodkiego poczęstunku.

Warsztaty zorganizowane były przez Lokalną Grupę Działania ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI?, finansowane z PROW na lata 2014-2020, w ramach EFRROW, działanie 19. Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałanie 19.4 Koszty bieżące i aktywizacja

Fotorelacja z warsztatów: