Przedstawiciele lokalnych restauratorów oraz producentów spotkali się na warsztatach kulinarnych organizowanych przez LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? w ramach projektu ?Promocja i Turystyka?.
Uczestnicy pod okiem wyśmienitego kucharza regionalisty Pana Kamila Kotarskiego przyrządzili potrawy inspirowane produktami wytwarzanymi na naszym obszarze:
- zupa cebulowa z Goraja ? zupa wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego (należy do kanonu 7 najlepszych zup województwa lubelskiego)
- smażony karp z Burca z duszoną soczewicą z warzywami oraz sałatką z jabłka i fenkuła
- policzki wołowe z rasy Limousine z kluseczkami półfrancuskimi
- sałatka z kaszą gryczaną i kozim serem
- udko z gęsi confit z prażonym pęczakiem i kapustą czerwoną z żurawiną
- miodownik z musem malinowym i czekoladą.
Celem spotkania było kultywowanie tradycyjnej kuchni regionalnej z wykorzystaniem dziedzictwa Ziemi Łukowskiej. Ponadto – wyjątkowa okazja promocji marki zarówno lokalnych restauratorów, jak producentów, a także doskonały moment do poruszenia zagadnienia lokalnej współpracy producentów i restauratorów. W spotkaniu zorganizowanym w dniu 28.03.2019 r. wzięli udział szefowie kuchni oraz właściciele: Parisel Palace Centrum Konferencyjno-Wypoczynkowym w Klimkach, Miód Lawenda w Biardach, Centrum Mięsno-Restauracyjne Wierzejki w Łukowie oraz lokalni producenci: Olejarnia pod Jatą, p. Wiesław Kądziołka reprezentujący własną pasiekę w Sarnowie oraz Stowarzyszenie Pszczelarzy z Łukowa, Agrotop (smalec), gospodarstwo sadownicze Tomasz Wiewiórka (mus malinowy), Gospodarstwo Rybackie Burzec (karp). Intencją projektu jest również wprowadzenie zaprezentowanych podczas warsztatów potraw do menu obiektów gastronomicznych na terenie LGD ?RAZEM?.
Projekt współfinansowany jest ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, poddziałanie 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalna grupą działania?. Partnerami projektu są LGD-y z województwa lubelskiego?.