Kolejny już raz przedstawiciele lokalnych restauratorów oraz producentów spotkali się na warsztatach kulinarnych organizowanych przez LGD ?RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI? w ramach projektu ?Promocja i Turystyka?. Tym razem uczestnicy pod okiem Pana Kamila Kotarskiego – wyśmienitego kucharza regionalisty – przyrządzili potrawy regionalne inspirowane produktami wytwarzanymi na naszym obszarze:
- zupa krem z pieczonej pietruszki z gruszką, podana z kozim serem oraz pesto na lokalnym oleju i grzance,
- pierogi z karpiem z Burca z rydzami z patelni,
- polędwica z jelenia w sosie jeżynowym z truflowym purée ziemniaczanym, glazurowaną salsefią w lokalnym miodzie gryczanym,
- kozi sernik z tymiankiem podawany z lokalnym musem malinowym,
- sałatka z pieczonego buraka z kozim serem, figą i gruszką glazurowaną w lokalnym miodzie lipowym,
- kulebiak drożdżowy z duszoną kapustą ze śliwkami, podawany z sosem warzywnym.
W spotkaniu w dniu 08.04.2019 r. wzięli udział właściciele/przedstawiciele branży gastronomicznej: Ośrodka Rekreacyjno-Sportowego IZYDORY w Stoczku Łukowskim, F.H.U Barbara Redzik, Zakładu Aktywności Zawodowej w Stoczku Łukowskim oraz lokalni producenci: Zakład Mięsny ?Kożuchówka? s.c. w Kożuchówce, ROSZA Joanna Stateczna (kozi ser), NATURATUR Robert Janowski (oleje), Pasieka Cudny Maksymilian (miody) reprezentujący własną pasiekę w Stoczku Łukowskim. Uczestnikami były również panie z KGW z Huty Dąbrowej, Kisielska, Okrzei, Woli Okrzejskiej. Warsztaty kulinarne były dobrą okazją do poruszenia zagadnienia lokalnych produktów i współpracy.
Projekt współfinansowany jest ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, poddziałanie 19.3 ?Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalna grupą działania?. Partnerami projektu są LGD-y z województwa lubelskiego?.