Wyniki konkursu pn. „Smaki ziemi łukowskiej”

28 czerwca 2018 r. Komisja Konkursowa w składzie: przewodniczący Pani Elżbieta Wójcik ? kucharz regionalista, Sylwia Romańska-Węzik ? Prezes Zarządu LGD ?RAZEM?, Agnieszka Nowak ? Specjalista ds. projektów i animacji (koordynator lokalny projektu  pt. ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej?), Magdalena Oknińska ? Redaktor  naczelny/prowadzący ?Wspólnota Łukowska? oraz Teresa Wakulik ? sekretarz redakcji ?Wspólnota Łukowska? dokonała oceny nadesłanych do Biura LGD ?RAZEM? oraz tygodnika ?Wspólnota Łukowska? lokalnych/tradycyjnych przepisów na konkurs ?Smaki ziemi łukowskiej?. Komisja Konkursowa w swoich ocenach poza kryteriami obiektywnymi (zgodność tematyczna) wzięła pod uwagę estetykę oraz oryginalność nadesłanego przepisu.  Wyłonieni zwycięzcy reaktywowali stare, zapomniane przepisy ? odświeżyli je, spisali  i opracowali na nowo.

Miło nam poinformować, iż I miejsce zajęła Pani Jadwiga Jóźwik oraz Towarzystwo Przyjaciół Wojcieszkowa, za przepis ?Parowańce z mocką? oraz ?Barszcz do pierogów nadziewanych soczewicą?. II miejsce zajęła Pani Kazimiera Goławska za przepis ?Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty?. III miejsce w konkursie zajął Klub Sportowy BAD BOYS Zastawie za przepis ?Młoda kapusta z kaszą jęczmienną? (dawna nazwa ?Podczos?).  Laureaci  konkursu otrzymają  nagrodę w postaci trylogii książek kucharskich ?Akademia smaku ziemi łukowskiej?, ?Akademia smaku ziemi zamojskiej?, ?Akademia smaku ziemi włodawskiej i chełmskiej?, wydaną w ramach projektu ?Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej? oraz torbę juta, finansowaną z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Ponadto Komisja Konkursowa pozostałym osobom biorącym udział w konkursie, tj. Pani Zenobii  Sierpień, za przepis ?Chleb autorstwa Zeni Sierpień?, Pani Jadwidze Weremczuk, za przepis  ?Schab w cieście chlebowym?, Pani Annie Rosłan, za przepis ?Ciastka siekane?, Pani Grażynie Celoch, za przepis ?Kapusta Parzybroda? oraz Pani Bogusławie Oknińskej, za przepis ?Dynia z zacierkami?, przyznała książkę kucharską pn. ?Akademia smaku ziemi łukowskiej?.

Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w konkursie oraz zapraszamy po odbiór nagród do Biura LGD ?RAZEM? w dogodnym dla Państwa terminie!