Zaproszenie na warsztaty wędliniarskie

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

 

Zaproszenie na warsztaty wędliniarskie 

„Innowacje w przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego”

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, serdecznie zaprasza na warsztaty wędliniarskie pt. „Innowacje w przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego”

Data i miejsce warsztatów:

19-20 maj 2021 r. –  Łubinowe Wzgórze | Eko Resort & Natural SPA Łąki 45A, 24-160 Nałęczów

Przedsięwzięcie wpisuje się w zadanie Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Celem operacji jest wspieranie rozwoju innowacyjnej przedsiębiorczości na obszarach wiejskich Lubelszczyzny w zakresie przetwórstwa mięsa poprzez podnoszenie wiedzy i umiejętności w obszarze lokalnego przetwórstwa, zachęcanie do tworzenia partnerstw podejmujących wspólne innowacyjne przedsięwzięcia w zakresie produkcji, promocji, certyfikacji i wprowadzania do obrotu regionalnej żywności wysokiej jakości. Warsztaty obejmują poznawanie oryginalnych starych receptur i nowych technologii masarskich. Niektóre z nich są chronione przed zapomnieniem i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na kursie dla początkujących można nauczyć się wyrobu wędlin domowym sposobem. Jest to bardzo przydatne w dobie wysoko przetwarzanych wyrobów masarskich, których jakość jest zaniżana, aby obniżyć koszty produkcji. Zdobyta wiedza teoretyczna i praktyczna z pewnością odmieni dotychczasowy sposób życia i odżywiania. Realizacja operacji pozwoli na poszerzenie wiedzy na temat możliwości przetwórstwa produktów wytwarzanych w małych gospodarstwach, poznanie innowacyjnych możliwości jakie daje przetwórstwo, zapoznanie z wybranymi przykładami dobrych praktyk, umożliwi określonej grupie odbiorców poznanie nowych technologii związanych z wytwarzaniem i sprzedażą produktów na poziomie gospodarstwa, a także da możliwość ich zaadaptowania do potrzeb własnego rozwoju.

Warsztaty będą prowadzone przez Panią Joannę Włodarską z Akademii Siedliska pod Lipami. Link do strony Akademii:  https://www.akademiasiedliska.pl/

Do udziału w warsztatach zapraszamy rolników z terenu województwa lubelskiego zajmujących się przetwórstwem mięsa lub zainteresowanych podjęciem takiej działalności. Zapewniamy noclegi i wyżywienie.

Ilość miejsc ograniczona. Zgłoszenia przyjmujemy do dnia 13 maj 2021r. na adres e-mail: mtarkowska@lodr.konskowola.pl lub mseroka@lodr.konskowola.pl

Kontakt w sprawie udziału w warsztatach:

Małgorzata Seroka tel: 603 555 418

Małgorzata Tarkowska tel: 697 308 333

 

Pobierz:

Program warsztatów >>>

Karta zgłoszenia >>>